Facebook en YouTube live

Sneller je nieuws delen kan niet: via een live-verbinding kan iedereen as you speak je boodschap ontvangen. Live-verslaggeving is niet langer gebonden aan televisie, maar iedereen met een camera of smartphone kan een live-uitzending verzorgen. YouTube en sommige platformen als U-stream boden deze mogelijkheid al een paar jaar, maar kende ook beperkingen. Onder andere de distributie. Meerkat en Periscope boden mogelijkheden via Twitter, waar het al wat gemakkelijker werd om het publiek dat je al had opgebouwd te bereiken. 

Sinds Facebook zich in 2016 op live-video gestort heeft, groeit live-video snel. Enerzijds vanwege het gemak waarmee de live-uitzending tot stand gebracht kan worden, anderzijds vanwege het feit dat Facebook voor veel organisaties het communicatiekanaal is geworden waarmee ze de meeste mensen kunnen bereiken. Live streaming via Facebook is gemakkelijk te realiseren. Hetzelfde geldt overigens voor Instagram, dat eigendom is van Facebook. Feit is dat veel meer mensen een Facebook-account hebben dan een YouTube-kanaal, Instagram-account of een account bij een van de andere aanbieders van live video. 

 

 

Wanneer zet je facebook live video in? 

Als je:

  • een eigen Facebookpagina hebt

  • publiek op Facebook zit

  • nieuws hebt om direct te delen

  • wilt dat mensen er live bij zijn, ook als ze niet aanwezig kunnen zijn

  • veel mensen wilt bereiken

  • interactie met je kijkers wilt

  • transparant wilt zijn en live vragen wilt beantwoorden in een live q&a

  • achteraf terug wilt kunnen kijken op het evenement

  • budget beperkt is voor een aftermovie, live video is goedkoper omdat er geen uren in het editen gestoken hoeven te worden

  • je uitzending aan wilt kondigen, zodat je publiek klaar zit zodra je begint. Hiermee kun je publiek opbouwen en uitbreiden.

 

beeldkwaliteit

Als organisatie wil je kwaliteit uitstralen, ook met de beeldkwaliteit van je live-uitzending. Facebook kent een hele hoge compressie, van prachtige 4k beelden blijft live niets over. Zeker als mensen via de smartphone kijken met een niet al te snelle internetverbinding. Ook al kan iedereen tegenwoordig met zijn smartphone een live-uitzending verzorgen, de kwaliteit wordt een stuk beter met professionele apparatuur. Zowel bij een vaste camera-opstelling als bij het rondlopen met een mobiele camera. 

 

Audio

Wat voor de beeldkwaliteit geldt, is ook van toepassing op de audiokwaliteit. Professionele apparatuur maakt een wereld van verschil. 


Wil jij een Facebook-live-uitzending laten maken voor jouw organisatie? Vraag een offerte aan.