CHECKLIST GMB
Haal alles uit je Google Mijn Bedrijf (GMB) vermelding. Hieronder vind je alle stappen die je kunt doorlopen om je account optimaal in te richten. Alle tekst moet in orde zijn, zodat je goed gevonden wordt. Een eerste indruk maak je met beelden. Scroll een flink eind naar beneden op deze pagina om alles te weten te komen over foto’s en video’s in GMB. Het laatste nieuws, recente aanbiedingen en evenementen plaats je met een post.
Naam
Gebruik dezelfde bedrijfsnaam die je ook op je visitekaartje, briefpapier, facturen en website gebruikt.
Niet doen: toevoegen van plaatsnamen, regio’s, ondertitels, slogans of andere teksten.
De richtlijnen van Google zijn strikt in deze. Verkeerde of overbodige informatie zou in de toekomst kunnen leiden tot problemen met of schorsing uit de zoekresultaten.
Categorieën
Kies als eerste categorie het woord dat je bedrijf het beste omschrijft. Het is het enige woord van de door jou gekozen categorieën dat getoond wordt op een google-zoekpagina.
Kies vervolgens alle categorieën die ook van toepassing zijn op je bedrijf. Iedere categorie helpt je om beter gevonden te worden. Je mag zoveel kiezen als je wilt.
Niet doen: categorieën uitkiezen die niets met je bedrijf te maken hebben.
Bedrijfslocatie
Voer hier alleen een adres in als klanten ook daadwerkelijk je bedrijf kunnen bezoeken.
Servicegebied
Voer hier alleen informatie in als je ook daadwerkelijk klanten op hun klantlocaties bezoekt en aldaar service verleend. Sommige bedrijven hebben een eigen locatie en bedienen hun klanten ter plaatse. Zij kunnen beide invullen.
Typ de plaatsnamen, postcodegebieden en regio’s in waar je klanten bedient. Een kanttekening: het is onwaarschijnlijk dat je in een zoekresultaat tevoorschijn komt in een plaats die meer dan 30 km verderop ligt.
Openingstijden
Vul hier de tijdstippen in waarop klanten bij je terecht kunnen.
Voeg afwijkende tijden toe tijdens bijvoorbeeld feestdagen, evenementen en andere gelegenheden.
Laat hier weten wanneer je gesloten bent in verband met speciale gelegenheden.
Als je een seizoensbedrijf hebt, verwijder dan hier de openingstijden na het seizoen en voeg ze weer in als je weer open gaat.
Telefoonnummers
Werk je met call tracking?
Zo ja, zet dan je tracking nummer op de plaats van het primaire telefoonnummer.
Bij “extra telefoonnummer” vul je het hoofdnummer, je lokale telefoonnummer, van je bedrijf in.
Mocht je nog andere telefoonnummers hebben, zoals een gratis servicelijn, dan kun je dit nummer ook toevoegen als een extra telefoonnummer.
Werk je niet met call tracking?
Zet je primaire, lokale, telefoonnummer bovenaan. Google registreert het aantal keren dat je telefoonnummer aangeklikt wordt via een mobiele telefoon, om een verbinding te maken.
Bij “extra telefoonnummer” kun je een tweede nummer en/of gratis nummers invoeren.
Website url
Beslis of je de url wilt tracken in Google Analytics
Url tracken
Voeg een UTM tracking code toe aan je url, zodat je in Google analytics kunt zien hoeveel mensen op je website terecht zijn gekomen via GMB.
Url niet tracken
Schrijf je url helemaal en correct uit.
De url die je hier invoert moet live staan.
Gebruik https:// of http:// en voeg www toe of laat het weg, net hoe je je website hebt ingericht.
Sommige bedrijven kunnen meerdere url’s invoeren, bijvoorbeeld:
Url van het menu (voor restaurants)
Er moet gelinkt worden naar een pagina op de website. Een link naar een pdf-bestand is niet mogelijk.
Je kunt ook direct een menu in GMB zetten, in plaats van te linken naar je website.
Je kunt ook nu weer kiezen om je url wel of niet te tracken
Url voor afspraken (contactpagina)
Link de url naar de afsprakenpagina op je website, wellicht heb je een kalender. Heb je niet zo’n pagina? Link dan naar de contactpagina.
Heb je een website die uit één pagina bestaat? Dan kun je alleen naar de hoofd-url linken.
Je kunt er ook nu weer voor kiezen om de url wel of niet te tracken.
Url voor boekingen of reserveringen
Google heeft partnerships met verschillende websites die reserveringen aanbieden. Deze 3rd party providers (zoals quandoo.nl, instock.nl, bookdinners.nl of thefork.nl) maken automatisch de link, je kunt deze niet handmatig aanpassen.
Mocht je zo’n link hebben en willen verwijderen, dan zul je contact op moeten nemen met de provider via wie je de boekingen laat lopen. Zij kunnen je verzoek uitvoeren.
Services / menu / producten
Services
Alleen beschikbaar voor bepaalde typen bedrijven (bijvoorbeeld kappers, fysiotherapeuten, stratenmakers, hoveniers, makelaars, videoproducenten enz).
Alleen zichtbaar voor eindgebruikers in de Google Maps app.
Maak verschillende categorieën aan voor ieder type dienst die je verleend.
Maak per categorie een specifieke dienst aan.
Gebruik de juiste naam en prijs van iedere dienst.
Voeg een beschrijving toe van maximaal 1000 lettertekens. Dit is de uitgelezen kans om gebruik te maken van de keywords waar je op gevonden wilt worden.
Menu
Alleen beschikbaar voor restaurants en aanverwante bedrijfstypen
Wordt alleen op mobiel getoond in de maps-app,
Maak voor iedere gang of voor ieder onderdeel (bijvoorbeeld vlees/vis/vegetarisch enz.) van het menu een apart tabblad aan.
En maak voor ieder gerecht binnen een gang of onderdeel een eigen item aan.
Geef ieder item de juiste titel en prijs (dezelfde als op je menukaart)
Gebruik dezelfde omschrijving als op je eigenlijke menukaart, je hebt maximaal 1000 lettertekens tot je beschikking.
Producten
Dit onderdeel is sinds 4 april 2019 beschikbaar voor bedrijven die producten verkopen, zoals winkeliers.
Het zal ondoenlijk zijn om het hele assortiment hier op te voeren, vat het samen in de belangrijkste producten of productcategorieën.
Heb je productsoorten waarop je de nadruk wilt leggen? Maak dan voor iedere categorie een eigen tabblad.
Geef de collectie een naam.
Beschrijf je collectie duidelijk en maak gebruik van de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Je hebt maximaal 1000 lettertekens tot je beschikking.
Maak binnen iedere categorie of collectie producten aan.
Kenmerken
Het hebben van bepaalde voorzieningen zoals wifi of een rolstoelingang zijn een feit. Sommige feitelijke kenmerken kun je bewerken, zoals bijvoorbeeld “onder vrouwelijk bestuur”. Klik op kenmerken om te zien welke termen beschikbaar zijn voor jouw bedrijf. Je kunt deze toevoegen of verwijderen. Je kunt niet zelf feitelijke kenmerken aanmaken en toevoegen.
Subjectieve kenmerken kun je zelf niet wijzigen. Dit wordt bepaald door bijvoorbeeld hoe populair je bedrijf is in de omgeving, de meningen die mensen over je bedrijf geven.
Openingsdatum
Voeg hier de datum in waarop je bedrijf voor het eerst zijn deuren opende. Tenzij je dit niet wereldkundig wilt maken. Laat in dat geval dit veld leeg.
Beschrijving van je bedrijf
Dit is een vrij tekstveld waarin je kunt schrijven wat jij wilt dat potentiële klanten van jouw bedrijf moeten weten. Dit veld wordt wel getoond op de google zoekpagina, zowel mobiel als op desktop, maar niet op de Google Maps app.
Je hebt 750 lettertekens voor de beschrijving. De eerste 244 worden getoond op de zoekpagina van Google. Wie op “meer” klikt ziet de hele tekst.
Aanbevelingen voor de beschrijving:
Bedenk wat jij het meest belangrijk vindt wat klanten van jouw bedrijf weten. Doe net alsof ze niets van je weten.
Gebruik de woorden die potentiële klanten gebruiken om te zoeken. Volgens SEO experts is deze tekst niet van invloed op de zoekresultaten. Een goed geschreven tekst kan je wel een klant opleveren.
Gebruik hier niet alleen maar emoji’s en hoofdletters of andere frivoliteiten.
Focus hier op je bedrijf in het algemeen. Aanbiedingen en promoties kunnen op een andere plaats in de spotlight staan.
Plaats hier geen hyperlinks / url’s.
Foto’s
Foto’s, video’s en virtuele rondleidingen zijn een belangrijk deel van je Google Mijn Bedrijf vermelding. In de eerste plaats laten ze je bedrijf zien aan potentiële klanten, die wil je de best mogelijke eerste indruk geven.
Google zegt zelf dat “bedrijven met foto’s 42% meer verzoeken voor een routeplanning krijgen en 35% meer klikken op de website dan bedrijven die geen foto’s plaatsen.
Je wilt ook liever je eigen foto’s uploaden dan dat Google foto’s van bezoekers toont. Foto’s, video’s en virtuele rondleidingen bevorderen interactie met je vermelding en dat is een primaire rankingfactor van Google.
Fotorichtlijnen
De foto’s die verschijnen bij jouw vermelding zijn een combinatie van foto’s die je zelf hebt geüpload en foto’s van anderen.
Een foto moet hebben:
.JPG of .PNG bestandsindeling,
een bestandsgrootte tussen de 10kb en 5mb, (foto’s verkleinen en optimaliseren kan met Squoosh)
minimale resolutie of afmetingen hebben van 720 x 720 pixels,
kwaliteit: het onderwerp op de foto moet scherp zijn, goed uitgelicht en niet zichtbaar bewerkt met filters of anderszins bewerkt. De foto moet kortom een weergave van de werkelijkheid zijn.
Plaats goede foto’s. Onthoud dat deze foto’s de eerste impressie vormen die veel mensen van jouw bedrijf krijgen. Doe het goed!
Vermijd onlogische teksten op je foto’s.
Gebruik geen stockfoto’s. Deze kunnen gemarkeerd zijn en verwijderd worden.
Uploaden van foto’s en afbeeldingen
Logo’s moeten vierkant zijn. Gebruik photoshop of een aanverwant programma om een foto met een andere vorm vierkant te maken. Het liefst met een witte achtergrond buiten de grenzen van het logo.
Omslagfoto: dit is de foto die jij het belangrijkste vindt om te laten zien.
Interieurfoto’s en foto’s van de buitenzijde van je pand: als je een fysieke locatie hebt, uploadt dan tenminste drie foto’s vanuit verschillende kijkhoeken, op verschillende tijden enz. zodat mensen een goed beeld van je bedrijf krijgen.
Foto’s van werkende mensen. Laat tenminste drie foto’s zien van mensen die aan het werk zijn, die verschillende taken van je dienstverlening uitvoeren.
Groepsfoto’s: laat zien wie er bij het bedrijf werken, wie het management vormen. Het hoeven geen professionele portretfoto’s te zijn, vaak werken minder gestileerde foto’s beter. Het doel is om potentiële klanten een gevoel te geven met we ze contact hebben bij je bedrijf.
Producten / eten en drinken / kamers: afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt zijn er verschillende foto categorieën. Houd steeds het doel voor ogen: potentiële klanten te laten kennismaken met je bedrijf.
Welke foto wordt het eerst getoond?
Screenshot overzicht van alle foto’s en video’s in een GMB account
Helaas, dat kun je niet zelf besluiten, dat bepaalt het algoritme van Google. Je kunt het algoritme wel beïnvloeden: door op de plek van de omslagfoto de foto van jouw voorkeur te uploaden laat je Google weten dat jij deze foto het belangrijkste vindt. Dit is geen garantie.
Google kijkt naar het gedrag van gebruikers om te bepalen welke foto’s het meest representatief zijn. Als je een aantrekkelijke omslagfoto uploadt, dan zullen mensen daar meer op klikken. Google krijgt een seintje dat dit een belangrijke foto is.
Ter aanvulling: Google kan ook daadwerkelijk aan mensen vragen welke foto het meest representatief is voor jouw bedrijf.
Foto’s verwijderen
Je kunt alleen de foto’s verwijderen die je zelf hebt geplaatst. Dit doe je in je GMB account. Klik de foto die je wilt verwijderen aan en rechtsboven in het scherm verschijnt een prullenmand. Klik daarop en je foto is verdwenen.
Foto’s die andere mensen geplaatst hebben kun je niet zelf verwijderen. Je kunt wel in je account deze foto opzoeken, onder het tabblad “door klant”. Klik een foto aan en rechtsboven in je scherm verschijnt de naam van de maker. Door daarop te klikken kun je meer over hem of haar te weten komen, wellicht lukt het om in contact te komen en te vragen of hij of zij de foto wil verwijderen. Google zelf verwijdert alleen foto’s die in de ogen van Google ongepast zijn. Je kunt de foto markeren als ongepast (rechtsboven in het scherm) en daarmee Google vragen de foto te verwijderen. Dit zal Google alleen honoreren als de foto niet voldoet aan de regels voor bijdragen van gebruikers aan Google Maps.
Video’s
In je GMB account kan je op twee plaatsen video’s toevoegen:
Onder de algemene bedrijfsinformatie kun je op foto’s klikken en onder het tabblad video kun je video’s toevoegen.
Daarnaast kun je posts plaatsen met daarin een video.
Verschil video in het GMB account en in een post:
De post (en dus je video) wordt 7 dagen getoond bij je zoekresultaat, daarna moeten mensen specifiek op “eerdere posts” klikken om je eerder geplaatste posts te zien.
Video’s die in het account worden geplaatst, die worden getoond tussen de foto’s, als je bovenaan bij de zoekresultaten “foto” aanklikt.
Als je wilt dat je video op beide plaatsen te zien is, moet je deze dus ook op beide plaatsen uploaden.
Videorichtlijnen
Zorg ervoor dat je video’s aan de volgende eisen voldoen:
Duur: maximaal 30 seconden
Bestandsgrootte: maximaal 100mb
Resolutie: 720p of hoger
Screenshot 360 graden foto's virtuele tour in GMB account op de computer
Virtuele tours
Met een virtuele tour wordt een serie van gekoppelde 360 graden foto’s bedoeld. Je kent ze vast van Street View. In Nederland heeft Google de meeste straten zelf in beeld gebracht. Google biedt de bedrijven met een GMB account de mogelijkheid om zelf een virtuele tour op Street View te zetten. Op een computer kun je dan ook via Google Maps een kijkje binnen nemen. Je kunt de foto’s zelf maken of laten maken door een door Google vertrouwde fotograaf, edes.tv is zo’n fotograaf en mag van Google de “trusted badge” voeren. Alleen fotografen met deze badge kunnen de virtuele tours maken. Een enkele 360 graden foto kan iedereen toevoegen aan je GMB vermelding. Het kan dus zijn dat klanten een 360 graden foto van je bedrijf maken. Google voegt deze automatisch toe aan je account, daar heb je zelf geen invloed op. Door je eigen 360 graden foto’s en tours te (laten) plaatsen laat je zien welke informatie jij belangrijk vindt. Net als bij de gewone foto’s geldt dat Google uiteindelijk bepaalt welke 360 graden foto’s als eerste en laatste getoond worden.
Screenshot van het maken van een post in GMB op de computer
Posts
Een post is een bericht dat tijdelijk getoond wordt onderaan het zoekresultaat. Na 7 dagen toont Google het bericht niet meer direct in beeld, maar kan een (be)zoeker wel klikken op “vorige posts” en daardoor eerdere posts te zien krijgen. Google doet er veel aan om jou je account up-to-date te laten houden. Als je een post geplaatst hebt, dan krijg je na zes dagen een seintje dat je post de volgende dag verloopt.
In iedere post kun je een knop aanmaken die aanzet tot actie. Dat kan variëren van meer informatie tot direct bestellen of bellen.
Er zijn vier verschillende soorten posts:
Nieuws
Evenementen
Aanbiedingen
Producten / services
Reviews
Hoe kun je mensen direct op de Google reviewpagina van jouw bedrijf laten komen?
Zo maak je een directe link aan:
Wat je nodig hebt is een Google Places ID. Ga daarvoor naar de pagina waar je deze kunt vinden (klik op de link in de vorige zin).
Vul de naam van je bedrijf in het invulvak op de kaart in.
Klik op je bedrijfsnaam.
Onder je bedrijfsnaam staat je Place ID.
De Place ID moet je toevoegen aan deze link, noteer deze link: https://search.google.com/local/writereview?placeid=….
Vervang de …. aan het eind door je Place ID.
In dit voorbeeld wordt de url dus: https://search.google.com/local/writereview?placeid=ChIJqavLRc_xyEcRll1Gqc9LheA
Wie op deze link klikt, zit direct op de goede pagina om een review achter te laten.
Gebruikerstips voor de directe reviewlink:
Een goed moment om naar een review te vragen is kort na een succesvolle transactie.
Voeg de link toe in een e-mail.
Houd het kort als je om een review vraagt
Denk aan de richtlijnen van Google: je mag mensen niet “omkopen” voor een review, maar je moet deze eerlijk verdienen.
Screenshot Google Places ID
Screenshot pagina waar je direct een Google review in kunt vullen
Reageren op reviews
Google heeft op 12 februari 2019 een nieuwe manier van reageren op reviews gelanceerd. Via Maps en op de computer. Lees hier het bericht van Google, artikel in het Engels.
Helpdesk van Google Mijn Bedrijf
Sinds kort is er de Google My Business Help Community. Deze community moet de plek worden waar je contact kunt maken met andere gebruikers om vragen te stellen, hulp te ontvangen en te discussiëren over GMB. Je vindt de community hier: https://support.google.com/business/community
GMB uitbesteden?
edes.tv heeft een paar aanbiedingen om je geheel of gedeeltelijk van dienst te zijn. Klik op de afbeelding voor meer informatie.
Van de auteur, Els Edes:
Deze checklist is geplaatst op 16 april 2019. Toekomstige aanvullingen en wijzigingen zullen worden toegevoegd.
Heb je feedback? Dat vind ik leuk om te ontvangen!