CBS past ultieme vorm van videopersbericht toe

Het videopersbericht is een product dat ik jaren geleden bedacht. Aan de hand van een aantal video’s die ik ooit maakte voor een lokale politieke partij. Die waren zo leuk, dat ik ze bij wijze van experiment maar eens instuurde naar een lokale omroep. Die vond het de moeite waard om de video’s uit te zenden en vervolgens werd de voorzitter herkend in de supermarkt. Zo werd ook meteen de impact van de lokale tv-zender duidelijk.

In mijn dagelijkse praktijk als communicatieadviseur, jaren geleden, verstuurde ik regelmatig een persbericht. Nu was dit er een in video-vorm: het videopersbericht was geboren. Op google zocht ik op dit woord en ik bleek niet de eerste te zijn geweest. Onderzoek onder bedrijven, marketeers en PR-mensen leerde mij dat het fenomeen nog niet erg bekend was, maar dat men er wel veel potentie in zag. 

Zo langzamerhand zie ik steeds meer organisaties eigen tv- of beter: videokanalen toepassen om nieuws te brengen met een video, in plaats van te wachten tot een van de omroepen langskomt om een item te maken. Een recent en mooi voorbeeld van het CBS staat vandaag in het NRC.

 

Wat een videopersbericht voor je organisatie kan doen:

  • PR: op alle mediakanalen van de organisatie verschijnen dezelfde berichten, met, als het goed is, de website als basis. Dat is de plaats, bijvoorbeeld in de newsroom, waar alle nieuwsberichten over de organisatie staan.

  • Storytelling: alle verhalen samen, bijvoorbeeld je hele YouTube-kanaal, vertellen het verhaal van je organisatie. Door de nieuwsfeiten toe te voegen is je verhaal compleet en up-to-date.

  • Met video genereer je meer aandacht dan met alleen tekst.

  • Video krijgt veel punten van Google, dus je eindigt hoger in de zoekresultaten.